Return to site

FESTIVAL „HRAST“ U DOMU OMLADINE BEOGRADA

FESTIVAL „HRAST“ U DOMU OMLADINE BEOGRADA
- Nastupi bendova, muzičko-scenska radionica i izložba 7. novembra -
Festival „Hrast“ biće održan u subotu, 7. novembra u Domu omladine Beograda, u organizaciji „Route 011“. Od 20 časova, u Sali „Amerikana“, nastupiće bendovi metal muzike, okupljeni po duhovnoj vertikali u cilju afirmacije srpskog i slovenskog duhovnog i kulturnog nasleđa: DESPOT, RUNE, WOLF'S HUNGER i ESHATON. Takođe, biće održana muzičko-scenska radionica o tradicionalnim srpskim instrumentima - gajdama, diplama i guslama i izložba kreativne radionice Rod.
Gotovo tri decenije je prošlo od kada se rodila ideja o prvom srpskom epic power metal bendu. „Despot“ je nastao nedugo zatim, ali je bilo potrebno 27 godina da se slože kockice do prvog albuma, koji je nastao kada je Aca Celtic, frontmen grupe „Orthodox Celts“, ujedinio snage sa braćom Branković, kompozitorima iz srpskog metal benda „Alogia“. Prvi singl je „Tamo (gde samuju vukovi)“, a želja članova je da „Despot“ bude svojevrsna i jedinstvena multimedijalna atrakcija, kako i dolikuje heavy metal bendovima.
„Rune“ su osnovane tek pre nešto više od godinu dana, ali je bend sastavljen od iskusnih muzičara (članovi „Mortal kombata“ i Rastko Rašić). Bend svira klasični hevi-metal sa primesama power-metala i tradicionalne muzike, a tekstovi se bave mitovima Starog sveta (Evrope). Do sada su objavili tri singla, a poslednji - „Ratnički san“, zadržao se nekoliko nedelja na prvom mestu top liste „Ultrazvuk 202“ radija „Beograd 202“.
„Wolf’s hunger“ je nastao 2001. godine u Novom Sadu, a prvi demo - „Thunders of Perun are back“, izašao je 2003. Potom je snimljen još jedan - „Zemlja moja u plamenu je“, kao i split album na kojem se nalazi i bend „Posmrtna liturgija“. U februaru 2007, „Wolf’s hunger“ je objavio album „Osveta u krvi“, a potom je nastupao i kao predgrupa kultnoj američkoj death metal grupi „Vital remains“. Sa radom je prestao 2007, ali se našao na okupu posle dve godine i zadržao do danas istu želju - da svira black metal inspirisan srpskom istorijom i mitologijom.

„Eshaton“ je zvanično nastao 2006. godine, kada je okupljena prva postava benda koji se trudi da neguje originalan i prepoznatljiv stil, spajajući u svom izrazu elemente hard roka i metala sa, za takvu vrstu muzike, netipičnom pravoslavno-hrišćanskom tematikom. Prvi album, „Čekajući Eshaton“, objavljen je 2011. godine kao samostalno izdanje, a bend je snimio i singl pod nazivom „Sa Kosova“, koji čine prepoznatljivi delovi popularnih pesama „Sa Kosova zora sviće“ i „Vidovdan“.

Pored koncertnog dela, u okviru festivala „Hrast“ biće održana muzičko-scenska radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima - gajdama, diplama i guslama. Radionica će biti održana u Malom klubu Doma omladine Beograda, takođe u subotu, 7. novembra, od 15 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posetioce. Voditelj je naš renomirani gajdaš Milan Vašalić, a sa guslama će prisutne bolje upoznati major srpske vojske dr Radovan Furtula. Takođe, u danu festivala, posetioci će moći da vide unikatne predmete kreativne radionice „Rod“, koja inspiraciju pronalazi u slovenskoj mitologiji.
Cena ulaznice za nastupe bendova je 600 dinara u pretprodaji, na prodajnim mestima Eventima (www.eventim.rs), dok je cena karte na dan koncerta 700 dinara.
Video najava: https://www.youtube.com/watch?v=fHERwqYGcsE
www.route011.rs, www.facebook.com/route011 i www.facebook.com/events/764918846968827 (FB event)
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly